40.721.655 volgers op YouTube, it’s all in the game!

Felix Arvid Ulf Kjellberg (Göteborg, 24 oktober 1989), beter bekend onder zijn alias PewDiePie, is een Zweeds commentator op YouTube. In november 2015 had hij met meer dan 40 miljoen abonnees het YouTube-kanaal met de meeste abonnees ooit. Zijn video’s zijn vooral Let’s Play-filmpjes, waarin hij videospellen speelt en becommentarieert. Inmiddels heeft hij ook als eerste de grens van tien miljard views op YouTube doorbroken. Wie is hij?

Kjellberg begon in 2009 als student met het maken van zijn eigen YouTube-filmpjes. In het begin waren dat vooral filmpjes waarin te zien was hoe hij het populaire oorlogsspel Call of Duty speelde. De kijker zag het verloop van het spel en hoorde zijn primaire reactie daarop; verbazing, geschreeuw, enkele krachttermen. Dat was het.

Zijn gevolg begon aanzienlijk te groeien, vooral toen hij horrorspellen ging spelen en opnam hoe hij zich tijdens het spelen regelmatig wezenloos schrok als er plotseling een monster voor hem stond. “Vanaf toen begonnen mensen te vragen om méér,” zei hij later in een van zijn andere video’s.

Inmiddels draait Kjellbergs leven om zijn YouTube-kanaal en de ruim 40 miljoen mensen die zich erop abonneerden. Elke nieuwe video wordt binnen een dag een miljoen keer bekeken, elke vier seconden komt er een abonnee bij en in het openbaar wordt hij regelmatig ontvangen als ware hij een popster. Hij ontmoette zijn vriendin, de schone Italiaanse Marzia Bisognin (1992), omdat zij filmpjes van hem zag en besloot te mailen dat ze hem zo grappig vond. Het stel woont nu samen in Brighton, Groot-Brittannië, met twee mopshondjes. Bisognin heeft een eigen populair YouTube-kanaal over mode en make-up.

Kjellberg werd schatrijk dankzij advertenties bij zijn video’s. Hij verdiende naar schatting 3,6 miljoen euro in 2013, in 2014 zelfs 6,6 miljoen. Dat bedrag zal, met de nog steeds explosief groeiende kijkersaantallen, alleen maar groeien.